Tartalom

A telepítésről
Regisztráció
Általános tudnivalók, főmenü
A műhelyrajz elkészítése
Ellenőrzés a térbeli modellen
A kiterítés elkészítése
Kiterítési opciók
Az adatok mentése
Nyomtatás
Mentés plotter-fájlba
Beállítások
Ábragyűjtemény

A kiterítés elkészítése

A megfelelő adatok bevitele, a térbeli ellenőrzés, és a műhelyrajz elkészítése után továbbléphet a kiterítéshez.

A Kiterítés gombra kattintva a program néhány másodperces számítás után megjeleníti a teríték első szabásának alakzatait.

Általában szabásnak nevezzük az alkatrész egy darab lemezből kivágható, egybefüggő részét (például egy nadrágidom egyik szárát), alakzatnak pedig a szabásokat felépítő síklapokat (például egy téglalap-téglalap átmenet szabásának 4 trapéz-lapját), melyeket egyenesek és/vagy görbék határolnak. Ha egy szabás több alakzatból áll, akkor legelsőként a teljes szabás, vagyis az összes alakzat egymás mellé rajzolva jelenik meg.

A szabások és alakzatok rajzai között a rajzlap fölötti kezelősáv megfelelő gombjaival léphet előre és hátra (az előzőre, illetve a következőre). Az összeállítási rajzról több alakzat esetén továbbléphet a szabás alakzatonkénti rajzaira.

A műhelyrajzhoz hasonlóan a rajzlap fölötti két további gomb segítségével válthat az Ábra és az Adatok között. Az Adatok gombra kattintva a számított eredményeket is megtekintheti. Ugyanezek a funkciók elérhetők a rajzlap felugró (popup) menüjében is.

A Rajz üzemmódban a kiterítés aktuális darabjának jellemző méreteit láthatja betűjelekkel, míg az adattáblázatra váltva ezek számszerűen is megjelennek. Ha az alakzat görbéket is tartalmaz, akkor a görbék megfelelő felosztás szerinti metszékei egy táblázatban jelennek meg. A görbék megjelenítésével és felosztásával kapcsolatos paramétereket az Opciók gombra kattintva állíthatja be.